Montferland Bosroute(1) 17 km - 17 km

Soort: Ruiter- en menroute
Omgeving: heuvelachtig, bossen

Routebeschrijving:
Het Gelderse Bergherbos, tussen Beek en Zeddam, op de grens met het Duitse Nordrhein-Westfalen en ligt op een stuwwal; veroorzaakt door opstuwend ijs in de laatste ijstijd zo'n tweehonderdduizend jaar geleden. Omdat de grond op de hoger gelegen delen het minst vruchtbaar was, werden daar bomen geplant. In de lagere (door de rivierklei vruchtbaardere gronden) graasde het vee. Ook nu nog worden delen van het Bergherbos gebruikt als productiebossen, waarvoor voornamelijk Douglas sparren worden geplant. De stuwwallen bereiken een hoogte van ongeveer 85 meter. De hoogste is de Hettenheuvel met 95 meter. Rond het bosgebied liggen akkers, weilanden en kleine dorpen. Het eerste gedeelte van de tocht rijd je langs de zoom van het bos. Daarna ga je het heuvelachtige bos in met eiken, acacia's en lijsterbesstruiken. Het laatste stuk van Zeddam naar Braamt rijd je tussen de akkers door. In het 1800 hectare grote natuurgebied broeden maar liefst 70 soorten vogels, waaronder de groene specht en roofvogels als boomvalk, buizerd en wespendief. Met name sperwers en haviken broeden graag in de aangeplante productiebossen. Ook is het een goed beschut leefgebied voor reeën.

Starplaatsen:
Manege Stroombroek, Braamweg 7, Braamt, 0314-684842, www.manegestroombroek.nl Gastenverblijf de Korenhorst, Korenhorsterweg 8, Lengel, 0314-653044, www.dekorenhorst.nl Pferdehof Montferland, Heidpool 30, Emmerich-Elten bij Beek GLD, +49-2828903267, www.pferdehof-montferland.de

Bezienswaardigheden:
Grafelijke Torenmolen  De Grafelijke Torenmolen uit 1441 aan de Bovendorpsstraat in Zeddam is de oudste nog in werking zijnde windkorenmolen in Nederland. Op zondagen is hij te bezichtigen. Naast de torenmolen staat ook nog de Rosmolen uit 1546 die op paardenkracht werkt en regelmatig in werking wordt gesteld. Net achter de molens ligt museumboerderij De Gildekaot met antieke gebruiksvoorwerpen uit het oude boerenleven. Huis Bergh  Kasteel Huis Bergh dateert oorspronkelijk al vanuit de Middeleeuwen. Na verwoest te zijn door branden en oorlogen is het kasteel veranderd van een verdedigingsburcht tot het fraaie slot met een platte en een ronde toren wat het nu na de laatste restauratie is. Je treft er een, voornamelijk laat-middeleeuwse, kunstverzameling aan met een indrukwekkende verzameling Italiaanse schilderkunst uit de jaren 1300 tot 1450. Beroemd is ook de collectie oude handschriften met fraaie miniaturen. Op afspraak kun je zelf munten slaan in de oude muntwerkplaats in de kelder van het museum.

ROUTE DOWNLOADEN -> ROUTE IN PDF

Populaire bestemmingen

MEER

EHS communications

meer info

Van Horne Hippique

meer info

Horsefood the Best

meer info

PaardenpraatTV

meer info

Copyright © 2019 by Nederland Paardenland  -  Created by